En bij deze alsnog bloemen naar

En bij deze alsnog bloemen naar ….. (grote letters citaten Herman Finkers)

 

Omdat het moet. Na een 5½ – 2½ nederlaag heeft niemand zin een verslag te maken. Het wordt dus een kort verslagje met wel twee zeer interessante partijen, dat dan weer wel.

Terwijl ik wacht totdat deze notatiebiljetten arriveren, even mijn eigen partij samenvatten, waarbij ik achteraf moet zeggen dat het een heel slecht plan was om Hans mijn wit te geven, dat hebben we een dag van te voren besloten, ik ben uit vorm en dacht dat Hans met wit altijd flink van zich af kan bijten. Helaas kwam Hans als eerste verloren te staan, en ging ook als eerste naar de bar. Geen idee wat er eigenlijk mis ging.

 

Mijn stelling na 21. Dd4 tegen Gramb op bord 4, helemaal niets moeilijks aan deze stelling,

maar zonder licht (in jezelf) zag ik mijn pony aan voor een lichtgevende schakelaar, ik drukte erop en toen ging ook de schakelaar uit

wit staat prima maar echt niet gewonnen, na ..  Dxd4 22. Txd4 Pxf4 23. exf4 degene die het ziet mag het zeggen maar zwart gaat dit niet verliezen, gewoon blijven staan er is ruimte genoeg om wat te manoeuvreren, maar goed om even aan te geven dat ik geen vorm heb heb komt hier mijn krukzet

  1. .. Ph4?? (Donner zegt nu, hier kunnen niet genoeg vraagtekens bij worden gezet, na 22. Lh5 kan ik gelijk opgeven, maar ik speelde nog 22. .. Dg7 23. Lxf7+ Dxf7 24. Lg5 en het fiasco is compleet.

Het ergste is dat ik weet dat er voor juni geen vorm meer komt ook. Ik stop eind mei met werk, maar ga nu elke dag met tegenzin. Ben al veel te lang doorgegaan, ik ben murw(heel zacht uitgedrukt nog), het schaken is nu een slap aftreksel. Afgelopen week in 8 dagen 4 wanprestaties, achtereenvolgens verlies in Duitsland met een blunder, tegen Frank interne Baronie met blunders, afgelopen donderdag bij de Raadsheer geknoei tot en door Richard Pijl als een zeehond doodgeknuppeld en de laatste partij dat is toch echt geen schaak meer, wie verzint hier nou .. Ph4 je kan hem nog beter de zaal ingooien en dan zeggen j’doube

…..  de geweldige team-captain van Blerick: Dirk Bergmans, altijd een lach op het gezicht in tegenstelling tot de wat te fanatieke spelers die meenden voor de Duitse competitie te spelen daar waar het er inderdaad serieus aan toe gaat, (ik kan weten daar ik in de Bayern Regional Liga NW speelt ), die hij ieder een aantal muntjes overhandigde. Op de vraag waar zijn mijn muntjes kreeg ik een handdruk, proost Dirk 😉

Nou iemand die een pluim verdiend maar hem niet kreeg was Frank op bord 8, tegen Dennis Liedmann, die mijns inziens wat verveeld achter het bord zat, hij werd weggespeeld, en zat er bij of ie al verloren had, even is dat niet erg, maar een paar uur naar een sjaggrijn kijken kruipt toch onder de huid. Nadat Frank naar huis was, hebben we geprobeerd de stelling te reconstrueren, en menen in ieder geval remise gevonden te hebben. Frank speelde ergens het sterk ogende Dd4, hier was ook Dh4 mogelijk, we vonden geen escape voor de witte koning die als een soort naaktslak tussen en vooral voor zijn eigen stukken sporen angstzweet achterliet.

Jammer, Frank, wat ons betreft heb de de spektakelprijs en je tegenstander een gouden eikel.

De partij van Ben, die lange tijd in de waan was dat hij tegen de sterke Harff speelde, mogelijk daardoor wat te voorzichtig was, een voordeel zag verdampen en in wat mindere stelling remise aanbood, die meteen werd aangenomen. Pas toen kwam ben eer achter dat het niet de sterke Harff was maar de ‘zwakke’ Harff, ja je hebt Marcel 2375 en Wilfred maar dat is met 2136 ook geen kneus. Ik weet niet waarom maar ik moet nu aan Herman Finkers denken, die heeft altijd hele grappige opmerkingen omtrent persoonsverwisselingen, het schiet me even niet te binnen wat hier op lijkt, daarom toch maar iets van hem citeren

Wanneer ik gedronken heb rijdt altijd mijn vrouw. En wanneer gebeuren de meeste ongelukken? Wanneer je gedronken hebt.

Dus dusver 3 nullen en een half ….

Wilbert had een duw trek en wroet pot, waarvan iedereen wel aan de drank zou gaan. In Groningen zat ik ooit naast een (verbaal) sterke speler in groep B, die het plots helemaal had gehad met de passiviteit van zijn tegenstander. ‘Wat een ontzettend pionnengemier’ snauwde hij hem toe en terecht. Het raakte mijzelf niet want ik was nog in een roes van de avond tevoren, mijn buurman edoch stoorde het wel, hij zocht naar de juiste woorden:

Euh meneer, zou U misschien stil willen zijn?! WAT!!@*? NOU STIL, ik zal je dalijk eens kennis laten maken met mijn laars! Heer B kroop met zijn hoofd tussen zijn paarden Seabiscuit en War Admiral.

Na bijna 4 uur en vele torenzetten over de e-lijn, was er niets aan de hand, 40 zetten gehaald, tijd voor een drankje. De Duitser van bord 1 betichtte … .. .. censuur …. .. . punt, Wilbert wellicht wat van slag, wat erger was geweest als ik er niet tussen was gaan staan dan ook, ik zei:

Kalm aan en rap een beetje

Net op het moment dat het remise leek te gaan worden, deed Patrick Terhuven met h4-h5 een winstpoging. Of dat percé een geslaagde had moeten zijn durf ik niet te zeggen, wij vroegen ons af of in plaats van slaan op h5, g6-g5 mogelijk was maar Wilbert was dan bang voor Pg6!? Zelf ben ik ook nieuwsgierig of zwart alles kon negeren met Te1, dreigt (help)mat in 2 met Th1 en Df1, ik zal het nog wel horen later.

Het ging helaas snel mis, Wilbert was zo aardig om Patrick eerst alle stukken nog cadeau te doen voor dat hij de hand schudde, waarmee de wedstrijd beslist was, sterker nog de competitie, Blerick staat 5 punten voor op de rest, we zijn vergeten bloemen mee te nemen Hans.

Wilbert wilde toen eigenlijk nog de tegenstander van Matthias gaan feliciteren maar werd daarbij uit voorzorg tegen gehouden, Wilbert namens de cabaretier:

Laten we bidden voor de mensen die het moeilijk hebben en vooral de mensen die moeilijk doen.

De partij van bord 1 komt net binnen.

Matthias – Eugen Heinert

stelling na zet 11. .. Le6

zwart heeft een pion er daar is alles mee gezegd, vanaf hier neemt wit de rol over.

  1. g4 is gespeeld en zwart moet hier alert zijn maar is dat niet .. f5?! Dit geeft wit te veel aanknopingspunten, Matthias besloot verder te gaan met:

 

  1. exf5 had echter groot voordeel kunnen verkrijgen met de mooie zet 16. d5! Te zien is dat mocht de d-lijn open gaan de toren op d1 prima staat, verder hangt er iets op e6 en het paard op b6 staat ook in, plus daarbij nog de spanning op f5

Fritz vindt na 16. d5 voor zwart het best 16. .. Ld7 (slaan op d5 gaat niet wegens Lxd6 en e6 valt) 17. exf5 c5 (vreemd maar waarschijnlijk noodzakelijk) 18. fxg6 Pxa4 19. Pxa4 Lxa4 20. Tde1 of speculatief 20. g5!? Met beide goede stelling

zo ging het dus niet, verder met 16. d5 Lf7 17. fxg6 Lxg6 wit heeft zijn pion terug en spel.

Na 18. Pde4 Pd5 19. Pxd5 Lxe4 20. Lxe4 Pxe4 21. Pf4 Dd6 hebben we de volgende stelling, waarin te zien is dat wit met schaak nog een pion meeplukt

stelling na 21. .. Dd6

  1. Dxc4+ Kh8 23. De6 Dxe6 24. Pxe6 Tf6? De laatste fout wegens 25. d5! Maakt het veld vrij voor de loper:

stelling na 24. .. Tf6?

Matthias wikkelt af naar een totaal gewonnen eindspel, 25. .. cxd5 26. Pxg7 Kxg7 27. Ld4 e6 28. f3 de pion neemt de hoofdrol in met een mars waarin zwart niets tegenin kan brengen .. Pd6 29. f4 Kf7 30. f5 Pe4 31. fxe6+ Kxe6 32. Lxf6 Pxf6 33. Txf6! Kxf6 34. Txd5 de rest had Eugen zeker beter bespaart, mooi gespeeld Matthias.

Hier zijn we aangekomen bij het beslissende moment in de partij Marco vs Heiko Kesseler.

Wit speelt ijzersterk 31. f5!?

Het is werkelijk do or die hier, zwart kan het beste terugslaan, als b-variant vindt fritz nog Pxg6, maar ja. Heiko schatte de situatie niet zo erg in en speelde wat apathisch 31. .. c5??

Wit beslist meteen met 32. f6! er resteert zo meteen een ruïne.

Zwart kwam nog met 32. .. Le8 waarvan ik al dacht dat kan hem niet zijn, maar er is niks beters.

  1. f7+ (briljant zou zijn geweest 33. Pc6!! en zwart kan kiezen hoe hij in de pan wil worden gehakt, het zij met A. 33. .. Lxc6 34. f7 en even de h-6 pion laten ontploffen of B 33. .. Dc7 34. Pe7+ en weer moet de koning naar h8 daar waar hij maar heel kort staat na 35. Txh6 gxh6 36. g7 mat) 33. .. Lxf7 34. Pc6 Dc7 35. gxf7+ Kxf7 36. Tf1+ Kg8 het staat +8 de rest is des keizers baard.

Eugen en Heiko, de cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door.

 Slotconclusie over het schaken in Blerick: Er viel weinig eer te behalen in Blerick.

Achteraf waren we ditmaal slechts met zijn vieren voor de avondmaaltijd die als volgt kort samengevat kan worden

Om 7 uur hadden wij een warm buffet, om half 8 een lauw buffet, en om 8 uur een koud buffet.

 Don Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *