Rokado – In De Combinatie met Australian Open

Mij is verzocht een verslag te schrijven, want ik zou alles gezien hebben, hm. Jullie weten niet dat ik deze zondag wilde gebruiken om de ravage als gevolg van de traditionele voorbereiding vrijdagavond op te ruimen, en daarbij tegelijkertijd het kijken van de Australian Open (Djokovic – Thiem) zo de dag wilde doorbrengen (tusenstand 6-4 voor Djokovic), niet dus nou in de pen dan maar.

Best wel een belangrijke confrontatie, met ons in de middenmoot met 4 punten en hunnie er achter met 2 punten minder, waren ze er zeker op uit om bij ons te winnen. Hans had een mooi strijdplan in elkaar gezet, een zeer sterk middenkader, zeg maar de borden 3 tot en met 6. De snoodaards hadden er vast lucht van gekregen want hun beste spelers zaten gewoon op 1 en 2.

Ik zelf dacht een makkelijke dag te hebben, kwam daar snel van terug toen Jos zei dat hij ‘even’ het dorp in ging, om  een uur of 2 en ½ later pas terug te komen, daarna eventjes zelf waar te nemen en dan weer eventjes naar zijn jarige zus in de buurt te gaan, kortom behalve non- playing captain was ik gewoon ook de wedstrijdleider.

Ik besloot mijn taak serieus te nemen en na het startschot wat nog wel door Jos was gegeven het spelregelboekje eens te gaan bestuderen. Ha fijn dacht ik, Jos heeft erin geschreven, daar heb ik vast wat aan. Ik moest echter gelijk de eerste hulplijn gebruiken en belde daarvoor cryptoloog Blaise de Vigionère die zei dat hij er ook niet uit kwam, maar me gerust stelde dat hij me zou laten terugbellen door de helderziende Francois K’ikzie’em. Ik dacht dacht ik mijn geluid van mijn mobiel op dempen had gezet, heel de zaal zag mij echter foeterend, de telefoon verwijtend  naar buiten sprinten. Eenmaal buiten werd mij medegedeeld dat men aan de slag ging ermee, het was complexer dan men achter Jos had gezocht. Men vermoedde dat hij wel eens iets met de mysterieze familie Saunière, die hun tijd terug stamt tot de tempeliers, te maken kon hebben. Dat verklaart wellicht ook zijn veelvuldige afwezigheid, Leo ‘ik moet echt ‘even’ weg, de echte reden daarvan komen we nooit achter.

Goed snel starten met de match nu.

Frank speelde op bord 8 met wit tegen Raymond Briels. Achteraf had dat schriftelijk afgedaan kunnen worden heb ik begrepen. Ray zelf stelde dat zodra hij zag tegen wie hij moest vanaf zet 1 wist wie er ging winnen, het lijkt de Baronie wel. Frank besloot hem toch maar serieus te nemen.

Frank speelt tegenwoordig van alles, nu één of ander Fiancetto systeem, waarbij hij meer tijd investeerde dan zijn opponent en daarvoor werd beloond met een heel mooi paard op d6. Zwart was daar zichtbaar van onder de indruk, en toonde een overdosis aan respect en eerbied, door te verzuimen iets aan de steunpunten c5 en e5 te doen en daarbovenop zijn witveldige loper levend te begraven op het veld a8. Men vroeg mij een korte mis op te dragen, waarmee ik wel eens in de problemen zou kunnen komen, gezien de heersende problematiek rond het thema ‘zelfdoding’ ik wilde niet de eerste zijn die zijn fiat gaf aan het van de beademing afhalen van een loper en hield het kort met de woorden ‘het kruis erover’ Ray gaf op. 1-0 🙂

Ik had de hele tijd het idee dat Han het tweede punt ging aanleveren, hij stond een mooi pion voor en een berg tijd. Ik kon gerust even gaan wandelen. Na buiten van de mooi natuur te hebben genoten (Djokovic breekt net terug in de tweede set 4-4 daar) , zie fotoke

kwam ik terug en zag echt een witte toren op g7 staan met schaak en gedekt door een pony op f5, dat zag er uit als breekpunt tegen, Rob Aarts en ik wisten het zeker, het is gedaan, wit gaat winnen, ik naar het café om het trieste bericht aan Hans zijn Pa te vertellen die wijselijk het schaaktafereel zijdelings vanaf de bar, onder het genot van een borreltje had besloten te volgen. Zo kon hij ook beter het biljarten volgen(hij geeft ook commentaar op ballen, zo hoorde ik zeggen: ‘dat was niet best’ en ‘schitterend’ wat over een losse driebander van mij ging :), een geluksbal zou Mark Williams zeggen) , minstens zo belangrijk. Plots had Han toch gewonnen, niet dat hij alles van te voren had gezien, zo moest zijn reddende .. c4!! uitkomst brengen, daar werd fout op gereageerd en daarmee was het snel gebeurd. (hm Thiem heeft de 2e set met 4-6 gepakt, het tempo daar ligt moordend hoog), gelukkig maar 2-0

Nu kwamen er een paar remises bij en helaas één verliespot. Hans en Marco speelde gelijk, maar Rex verloor, het is me ontgaan wat er mis was gegaan, dus zei ik: ‘Rex ik miste een paar stukken bij je, ‘Ja die miste ik ook’ hm. Hans speelde een Grünfeld pot die me bekend voorkwam, nadat zwart b7-b6 had gespeeld, wit de h-lijn had open gekregen stond hans duidelijk beter. Hij liet zich misschien misleiden door een slechte zet van zwart die op g6 had teruggeslagen met de f-pion. Hans dacht over de diagonaal a2-g8 toe te slaan, het was echter te doen op de diagonaal h3-c8, je moet het maar zien (Marco en Wilbert langs de zijlijn wel!?)

Bij Marco was het nog eventjes spannend in de tijdnoodfase. Hij kwam tijdelijk 1 pion achter won hem terug, kwam er weer 1 achter won ook die weer terug. Het bleef allemaal in evenwicht dus draw.

Tussenstand 3-2 (en 3-0 in de 3e set voor Thiem)

Nog te spelen, bord 1 met Wilbert, 2 met Ben en 4 met Matthias.

Matthias ging in een naar ik meen ongeveer gelijk eindspel de 2e tijdfase in. Daar werd de rekenmachine een paar ply geupgrade en over die schakeling bleek zijn tegenstander dhr. Van den Berg niet te beschikken. Matthias won 1 pion, voor mij was het alsof hij een zakdoek over de stelling deed, wat fladderde en er was plots een zwarte van het bord, toen Matthias dat voor een 2e maal wilde doen met de a pion gooide hij de handdoek op het schaakbord.

Stand 4-2 en bij allebei de borden was het best spannend.

Van Ben kreeg ik zijn partij:

Colle systeem volgens computer, Ben had het nog nooit eerder op het bord gehad.

Na 22. .. Lxh6 was deze stelling op het bord.

Ben gaat er vol voor, hij heeft wat ruimtevoordeel en kan daar wellicht iets mee doen.

Inmiddels lijnen geopend en beide torens afgeruild, het lijkt redelijk in evenwicht, toch gaat de balans er ergens uit.

Zoek de verschillen 🙂

Wit aan zet speelt 45. Dh6 hopen op een aanval denk ik  .. Df7 46. Kg3 Pe3 47. Ph4? wit zet door zou je kunnen denken, maar na zwarts .. Lg4!  Heeft zwart een aanval en kan de witte dame niet assisteren. 48. c5 wanhoop, maar what else? .. Lh5 49. cxd6 cxd6 50. a4

zwart komt nu met een omslachtige methode om de witte dame te ‘vangen’, terwijl deze meteen te vangen is met Pg4 einde verhaal. 50. .. Le7? 51. Ld7 🙂 nu is het een dameruil .. Lf8 52. Dxh5 gxh5 53. Le6 Dxe6 54. dxe6 en plots staat wit wat beter, met plan Pc3-d5 en e6-e7

zo de slotstelling, wit heeft zijn plan uitgevoerd, zwart moest zijn loper geven voor de e-pion en daarna zijn paard voor de a-pion, hier werd remise besloten. Hadden zijn maar het boek ‘De koning’ van Jan-Hein Donner bekeken, wit staat hier glad gewonnen. Het idee erachter is dat je met een paard en de koning de andere koning gaat opjagen, en dan wanneer je hem ‘pat’ hebt het 2e paard wat de pion blokkeert in de strijd gooit om mee mat te zetten, makkelijker gezegd dan gedaan dat dan weer wel.

Toen Rob Aarts zag dat bord 2 remise was geworden bood hij het gelijk aan Wilbert aan die daar niet over na hoefde te denken. Eindstand 5-3, waarmee Rokado goede zaken deed 🙂

Rokado 1 De Combinatie 1    
Surewaard, W.W.H.H. (Wilbert) 2013 Aarts, R. (Rob) 2171 z-w ½ – ½
Boog, B.G.J. (Ben) 2124 Clevers, E. (Egbert) 2271 w-z ½ – ½
Westenberg, H. (Han) 2149 Swinkels, M. (Maurice) 2172 z-w 1 – 0
Oomens, M.H.L. (Matthias) 2202 Berg van den, G. (Gerard) 1986 w-z 1 – 0
Dijken van, R.B. (Rex) 2092 Swinkels, J. (Jos) 1944 z-w 0 – 1
Linden van der, H. (Hans) 2092 Kerkhof, M.A. (Michel) 1931 w-z ½ – ½
Linden van der, M.C. (Marco) 2105 Alphen van, R. (Raimund) 1933 z-w ½ – ½
Verkooijen, F.J.A. (Frank) 2029 Briels, R. (Raymond) 1941 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2101 Gemiddelde Rating: 2044   5-3

Tot slot kijken we nog even naar de overige uitslagen in de poel en daar zaten wel wat opvallende dingen bij.

Datum Thuis Uit Score
01-02-2020 De Stukkenjagers 2 Dordrecht 1 0.5 – 7.5
01-02-2020 Eindhoven 1 Blerick 1 3 – 5
01-02-2020 Rokado 1 De Combinatie 1 5 – 3
01-02-2020 Zuid Limburg 2 De Pion 1 5.5 – 2.5
01-02-2020 RSC ‘t Pionneke 1 Krimpen aan den IJssel 2 5.5 – 2.5


Ik keek even bij de Pion en zag dat hun sterk favoriet waren, gingen edoch flink ten onder. Dordrecht maakte gehakt van het ooit zo sterke Stukkenjagers, dat imperium lijkt definitief geëindigd, opmerkelijk toch. (Thiem heeft de 3e set gewonnen, skip skip einduitslag 3-2 voor Djokovic, onderweg naar Breda had ik het voorspelt, ‘Ik weet het 100% zeker dat Djokovic wint’, toch Marco?)

Don Leo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *