KANSLOZE NEDERLAAG TEGEN PION

Wilbert en Frank kijken op de achtergrond toe

Zaterdag 14/12 ging Rokado hard onderuit tegen de Pion. In Roosendaal werd het maar liefst 6-2 voor de thuisclub. Een uitslag waar niets op af te dingen viel.
Wellicht dat vermoeidheid een rol speelde, want de avond tevoren speelden Matthias, Hans, Rex en Han nog een zware bekerwedstrijd tegen Charlois (1,5 – 2,5 verlies). Daarbij meldde Matthias zich zaterdagochtend af wegens ziekte en nam Hans zijn plaats in.
De Pion had de eerste 2 rondes nog grote moeite om een volwaardig team op de been te brengen, maar kwam nu op bijna volle oorlogssterkte en was op papier licht favoriet.
De wedstrijd begon nog zeer voorspoedig. Ben speelde op bord 5 met wit tegen David du Pont (2087), zijn clubgenoot in de Belgische competitie. Ben kwam prachtig uit de opening en zag zwart al heel snel blunderen door een paard in de aanbieding te doen. 1-0.  Wilbert trof op bord 8 met zwart invaller Henk Alberts (1608). Gezien het enorme ratingoverschot kon het hier eigenlijk niet misgaan. Wilbert koos voor een wat ongebruikelijke opstelling waarin wit langzaam aan steeds passiever kwam te staan en ook nog eens enorm achterstond in tijd.  Na pionwinst werd geruisloos afgewikkeld naar een gewonnen pionneneindspel. Hiermee stonden we 2-0 voor maar was ook de koek op. Rex op bord 2 met zwart tegen de sterke FM Stefan Colijn (2339) had het vanaf het begin erg moeilijk. In een positioneel mindere stelling besloot Rex om zijn loper op g7 te ruilen tegen het paard op c3 en tegelijk 2 pionnetjes mee te graaien. Stefan vond het allemaal best en zette rustig zijn stukken op goede velden en nam vervolgens éën voor éën de zwaktes in de zwarte stelling op de korrel. Een nederlaag waar weinig op af te dingen viel.  Ook Leo kwam minder uit de opening. Op bord 7 met wit tegen Pim Eerens (1997) kreeg wit geen kans op aanval en verloor gaandeweg een pion. Wellicht de beste kans was geweest om nog maar een pion te offeren maar waarbij de witte koning een veilig onderkomen zou vinden op g1 of h1 en de torens actief zouden zijn. Zoals nu ging bleef de witte koning in het centrum en na een combinatie gemist te hebben, was het over. Han is dit seizoen tot dusver de man in vorm en won de avond tevoren nog zeer fraai tegen Europoort. Op bord 3 met wit tegen de jonge Bas de Feijter (2182) ging het echter vanuit de opening al niet lekker. Han kwam welliswaar stevig opstomen op de damevleugel maar de zwarte tegencounter door het centrum en later ook over de open b-lijn bleek veel gevaarlijker en wit werd geruisloos opgerold. Frank op bord 6 met zwart tegen Ludo Tolhuizen (2085) raakte verzeild in een langdurig positioneel gevecht. Het leek mij lange tijd gelijk op te gaan maar hoe de partij werd beslist is mij ontgaan. Ook hier kwam een nul voor Rokado op het scorebord. De laatste 2 partijen van de dag werden na de tijdcontrole beslist. Hans als invaller op bord 1 met wit tegen FM Alik Tikranian (2295). In ruil voor een geisoleerde pion op d4 had Hans mooi stukkenspel richting de zwarte koning op g8. Uiteindelijk offerde Hans de pion op d4 en nog een paar op de damevleugel maar kon wel inslaan op f7. In de afwikkelde restte er een moeilijk dame-eindspel met kansjes op eeuwig schaak. Alik speelde het echter zeer nauwkeurig en won met zijn pluspionnen. Als laatste was Marco bezig op bord 4 met zwart tegen FM Mark Smits (2142).  In de opening rokeerde wit een zet te vroeg lang, waarna het paard op c3 in plaats van vooruit weer terug naar b1 op stal moest. Zwart kon mooi opvolgen met Pf6 en stond als een vorst. Mark gooide er toen maar een pion tegenaan om open lijnen te krijgen. De door mij gekozen weg naar Rome gaf -onnodig- de pluspion weer terug maar met het loperpaar en spel op beide vleugels zag het er nog steeds goed uit. In de wederzijdse tijdnoodfase speelde Mark echter veel behendiger en precies bij het behalen van de 40e zet bleek ik een stuk te moeten verliezen. Dit werd uiteindelijk “slechts” een kwaliteit, maar met keurig spel van witte kant kwam het gewenste theoretische remise-eindspel nooit echt in zicht. Een vreemd gevoel om na meer dan 12 maanden weer eens een reguliere partij te verliezen, maar aan alles komt een eind.De volgende ronde is pas weer op 1 februari 2020. We spelen dan thuis tegen de Combinatie 1 uit Asten.