ROKADO VERPLETTERT KRIMPEN II

Ergens is het jammer dat deze zomer besloten werd de stekker uit het eens zo oppermachtige (Volmac) Rotterdam te trekken. De club is opgegaan in Krimpen aan de IJssel en het restant aan onbetaalde krachten van de veelvoudige landskampioen vormt dit jaar het 2e team van Krimpen. Ze hadden aardig gepast in het rijtje van legendarische clubs uit de vorige eeuw die Rokado inmiddels in de 2e klasse getroffen heeft; VAS, DD en Eindhoven.

Niet al te gek lang na de fraaie en gelukkig niet al te lange openingstoespraak van Jos liep Ben al relaxed zijn rondjes langs de borden. Dan weet je wel hoe laat het is en even later noteerde Ben inderdaad het eerste punt tegen Hans van den Nieuwenhuizen. Ben had met op de 14e zet met Kb1 de tegenzet e5 uitgelokt, waarna Pc4 de boel in hogere zin al besliste.

De 2e beslissing viel als een donderslag bij heldere hemel op bord 2. Ik heb wat ideeën over hoe je een damegambiet eigenlijk zou moeten spelen, maar Cor de Zwart liet zich niet gek maken en speelde uitstekend tegen. Na een ongelooflijke positionele bok kwam ik totaal verloren te staan, maar Cor miste de directe winst en bood na een onverwachte tussenzet van mij, om de boel nog enigszins te compliceren, remise aan.

Kort hierop bood Rex, die op bord 3 met zwart niet veel had bereikt tegen Henny Versteeg, remise aan. Henny vond het ook wel mooi genoeg geweest. 2-1 voorsprong.

Op bord 4 trof Han Frans Vreugdenhil, die uit angst voor Leo zijn vaste 8e bord was ontvlucht. Aldus Leo, zeg ik er maar even bij. Frans trok met zwart enthousiast ten strijden met lopers op b4 en g4, maar het resulteerde uiteindelijk in een eindspel waarin Han een stuk en een dijk van een vrijpion had. Dat bleek ruim voldoende. 3-1

Op Frans zijn stekkie was nu Marius Strijdhorst aangeschoven. Het werd geen prettig middagje voor Marius. Frank drukte eerst met wit de zwarte koningstelling in als een blikje Cola en ging vervolgens op zijn dooie akkertje een moordende batterij aanleggen. Zwart zag het allemaal machteloos gebeuren. Het mat kon nog net worden voorkomen, maar het resterende eindspel met 2 verbonden vrijpionnen meer in een actieve stelling schoof Frank moeiteloos naar winst. 4-1

Onze voorzitter speelde op bord 5 met zwart tegen Peter van den Nieuwenhuizen. Sinds Marco een jaar geleden uit healtfreakachtige overwegingen besloten heeft als geheelonthouder verder te gaan, is hij praktisch onverslaanbaar geworden en zijn rating met een slordige honderd punten toegenomen. Het is een paardenmiddel, maar het werkt blijkbaar wel.

Ook dit keer ging het weer vanzelf. Peter werd in een gesloten stelling met een dubbele f-pion opgezadeld en de zwarte dame met paard en loper bleek sterker dan de witte dame, waarvan de lopers tegen de eigen pionnen aanliepen. 5-1

Op bord 1 trof Matthias de Rotterdamse schaaklegende John van Baarle. John is inmiddels bijna 75, maar snapt het spelletje nog steeds prima. Het fraaie gevecht, waarin eerst John en daarna Matthias voordeel hadden, eindigde in remise nadat Matthias in een moeilijk dame-eindspel vermoedelijk winst gemist had. Na dameruil bleek het pionneneindspel remise. 5,5-1,5

De langste partij was van Wilbert op bord 7. Met zwart had hij de Engelse opening van Hans Ranft stevig aangepakt en ingepakt. Wilbert nam de tijd en wikkelde zonder onnodig risico rustig af naar een eindspel met 2 verbonden vrijpionnen. Dat bleek voldoende voor de winst.

De 6,5-1,5 overwinning werd uiteraard nagevierd in het kleine café aan de haven onder het genot van een (alcoholvrij) pilsje en een prima stukje vlees. Voor het eerst sinds 4 jaar 2e klasse is de lijst onder ons een stuk langer dan daarboven. We maken blijkbaar vorderingen.

Hans