Verslag Leo Rietveld van de uitwedstrijd tegen Dordt 1

Altijd lastig daar in Dordrecht, nog maar twee jaar geleden kregen we billenkoek en je hebt als team ook maar af te rekenen met Mark Timmermans een IM!

Voor ons is het eigenlijk een thuiswedstrijd, we waren er dan ook te vroeg, half één. Meteen viel mij iemand op met een bekend gezicht, maar dat kon hem toch niet zijn, dus negeerde ik de vader van Mark, Adrie Timmermans. Nadat we elkaar vijf maal gepasseerd vragen moest ik toch vragen aan die man met baard, jij bent toch niet Adrie, wel dus. Ik zeg ik had je niet herkend en volgens mij is er 10 Kg af, maak daar maar 40 van zei ie 🙂

de voorbereiding voor deze wedstrijd had ik ietsje aangepast. Wel de gebruikelijke drank (zie bewijs) ,

en tientallen snelschaakpotjes 10 partijen in een kwartier, de indoor tennis sessie met mobiele verwarming als net geskippt wegens rugblessure van ondergetekende wel nu daarbij een aantal tactische opgaven van redelijke tot hoge moeilijkheidsgraad. Eén ervan wist ik nog zo op te zetten en menig schaker keek er naar en kon niet geloven dat het zwart was die de onderstaande stelling binnen harkte, ongetwijfeld tot verbijstering van de witspeler, die heeft niet goed geslapen die nacht.

Duckworth – Silman 1988

van allerlei antwoorden komen tot me toe als ik deze stelling op zet.

Hier zonder commentaar de partij en ik probeer weinig uitroeptekens te plaatsen maar ik weet niet of dat lukt, de zetten zijn enorm diepzinnig.

1. .. Pg3 2. Dh6 Pf5 3. Pg4 Ld8 4. Pg5 De3+ 5. Kd1 Dxe2! 6. Kxe2 Te8 7. Kf2 Txe2!!!!! 8. Kxe2 Pxh6 9. Pxh6+ Kf8 10. Pxh7+ Ke8 daarom moeste de dame en de toren worden gegeven, een vluchtveld en een kwal meer.

Goed de match

‘Het klopt niet’ hoor ik plots, de wedstrijdleider wordt onderbroken tijdens het oplezen van de namen, bij bord 6. hm, foutje dus werden er drie borden aangepast, Ben ging geheel tegen zijn zin in van 7 naar 6, erger van wit naar zwart, en Frank en Marco deden ook een stoelendansje.

Boek van Han

Ik had zelf muziek mee genomen, en tot mijn verbazing had Han een boek bij, dat ik interessant vond, ik had het niet achter hem gezocht, geeft eens te meer aan dat je geen aannames moet doen, zelfs niet of juist niet bij mensen. Na een half uur lezen en een rondje wandelen op muziek van Savvas & Kalt – Cosmic Transition, arriveerde ik bij het bord 2, Mark tegen Hans, een Sweshnikofje, ik had al gezien dat de zetten in hoog tempo op het bord waren gekomen, Mark was onaangenaam door Hans huisvlijt, begon toen te denken, deed een semi aanval met het doel remise binnen te slepen met eeuwig schaak hetgeen Hans helemaal niet erg vond, derhalve ½-½,

Tijdens de analyse opperde ik Wilberts suggestie om i.p.v. remise nog f2-f4 te spelen, Mark moest schoorvoetend erkennen dat hij dat iets had onderschat, die mogelijkheid, wit valt de loper aan en kan t.z.t. met Tf3-h3 in het spel komen en later de pion op d2 afsnoepen met het zetje b3. Hans erg tevreden en wij ook.

DE andere borden, die ik op bordvolgorde afhandel kan ik het volgende over zeggen, Matthias moest op 1 Rik de Wilde in toom houden, en deed dat meer naar behoren, Han vond ik iets beter staan, Rex gelijk, wel veel tijd achter, Wilbert had iets gemist en moest naar plan B over schakelen, Ben kreeg geen spel met zwart, wellicht nog ontsteld, Marco gelijk, wel met een mooi loperpaar en Frank vond ik ietsje minder staan.

Het meeste zou qua stellingoordeel veranderen, behalve Matthias, de enige die echt een partij uit één stuk speelde, vanuit het Open Catalaans kwam de volgende stelling op het bord.

Stelling na 11. .. bxc6 deze stelling blijkt gewoon theorie, hij staat nog 50x in de database 🙂

de score is ca 75% voor wit, m.a.w. het is niet helemaal uit.

12. Txd4 c5 (ook gespeeld wordt .. Td8!? dat is best listig, als je de pion pakt en dat moet wel heeft zwart de onderste rij, dus na 13. Txc4 komen een aantal min of meer geforceerde zetten .. Td1+ 14. Kg2 Kd7 15. Pc3 Te1 16. b3 Lb2 🙂 17. Txa1 Lxa1 en wit heeft een flinke klus om dit te winnen, zie bijvoorbeeld Burmakin – Lochte 2018 waarin zwart toch ergens bezwijkt.)

wij dachten dat dit goed tot gewonnen was voor wit maar een zekere Mamedyarov wist dit in 2003 met zwart te winnen van Mark Ovsky.

13. Txc4 en nu gaat Rik met Tb8 uit de theorie.

14. b3 Tb4 15. Tc2 Pd5 16. Pd2 Le7 17. La3 Tb5

druk verhogen nu op c5, de vraag is hoe?

Matthias speelde 18. Pe4 wat zwart de kans geeft op f7-f5 en dan kan je wel op c5 slaan, maar als zwart het briljante Kf7! Vindt sta je minder, m.aw. je moet terug naar 19. Pd2 O-O met plusje voor wit. In plaats van Pe4 vindt de engine meteen 18. Tac1 beter, niet zo makkelijk te zien, de beste zwartte zet is dan 18. .. Pb4 19. Lxb4 Txb4 20. Pc4! O-O 21. Td1 zie hieronder

weliswaar geen pion voor maar toch zeer goede stelling plus 1,2

ok, verder met de partij.

Dus 18. Pe4 Pb4 19. Lxb4 Txb4 20. Pxc5 zo nu heeft wit een pion met initiatief.

20. .. O-O 21. Pd3 Tb7 22. Tac1 Ld6 23. Tc8 h6 24. Kf1 e5 25. e4 Td7 26. Ke2 Tfd8 27. Txd8 Txd8 28. b4 de pionnen zullen een keer naar voren moeten wil je winnen .. Kf8 29. Tc6 Td7 30. a4 Ke7 31. b5 Kd8? Klein foutje en hij stond al niet best, hierna staat wit +2 voldoende, het wordt alleen maar meer vanaf nu.

32. Pc5 Lxc5 33. Txc5 Te7 34. Kd3 Te6 35. Kc4


Het beulswerk is achter de rug, de rest is leuk om te zien, nog wat gespartel, .. Tf6 36. Td5+ Kc7 37. Txe5 Txf2 38. Tf5!? Tc2+ de koning gaat op zoek naar een veilige haven op a5 en de toren doet de rest nog, mooie pot, leerzaam ook.

Bij Han liep het echt anders als hij zich had voorgesteld. Zwart had het commando overgenomen en dreigde de hele tijd met een invasie. Eenmaal had Han echt geluk, zwart had Te3 kunnen spelen en dan was het wel gedaan, later in de partij gaf hij de belangrijke a-pion weg maar die nam Roland van Keeken niet, daarna was het eindspel gewonnen. De match was toen al beslist.

Rex op 3 speelde tegen Rene krul, plots stond daar een dubbelpion op de e-lijn bij Rex, en weinig tijd, 5 minuten voor 20 zetten. Dat werd dus keepen, juist toen het leek alsof wit de zaak definitief in zijn voordeel besliste met de zet Td6, geloofde Rex dat ook maar, deed een zet en dacht verdorie waarom speelde ik niet de zet Pd5 met onderbrekingsmotief, dat had zeker een halfje opgeleverd, nu ging ie eraf, geen schande, wel jammer voor zijn tot nu toe superseizoen.

Tja compadre Wilbert,

wit aan zet tegen Lennard den Boer(2175) , nog steeds een pion achter, objectief is Tc2 hier de zet, misschien met het oog op de klok speel Wilbert 28. Pgxe6!? fxe6 29. Pxe6 Dd7 geen leuke stelling in tijdnood 30. Te2?! Er lagen hier betere zetten bijv. Lg6+ maar ook Dg5 was speelbaar er komt nu een grote afruil aan met een plus eindspel voor witspeler

30. .. Pe4 31. Pg5 De7? (Kf8! Met plusje voor wit) 32. Pxe4?! (g3! geeft winstkansen) Txe4 33. Txe4 dxe4 34. Lxc4 Lxc4 35.Dxc4 en niet veel later remise, waardoor wij op 3½ kwamen.

het rijtje verder af, Ben op 6 speelde tegen Jacques Hennekes, waarvan ik dacht dat ie 19zoveel had, het is een onsje meer, 2075 tja ben moest veel er insteken, kwam tussendoor melden dat ie 2 pionnen achterstond, vergat daarbij te vermelden, dat wit die goede zetten nog moest spelen, en dat gelukkig niet deed, hij verloor dus nul pionnen en kon met kunst en vliegwerk remise halen, tot zijn niet geringe opluchting.

Komen we bij Marco, ook man in vorm dit jaar, hij met wit tegen Joop de Jong. Wilbert vroeg aan mij wat doet die toren van Marco nou weer daar op a4? Ah plomp zei ik de pion op a5 winnen. Het leek wel of met deze zet plots een poot onder de zwarte tafel werd afgezaagd. Joop was duidelijk uit balans en dacht als ik nou nog een pion weggeef (lees weg blunder) dat dan de tafel wel weer in balans zou komen, die viel echter meteen om 1-0 mooi gespeeld.

Tot slot Frank

de eerste stelling die ik zag leek me goed voor wit, Iwan Apon, je moet er dan natuurlijk wel wat mee weten te doen, en dat verzuimde wit. Frank offerde een kwal, en zette met kordaat spel, de zaak snel naar zijn hand, hetgeen hem als beloning een dame zou gaan opleveren. Ook weer een punt dus.

Het etentje ‘s avonds in Van der Valk smaakte met de punten in de tas bijzonder goed, we namen er maar een goede Malbec 2017 bij, die hadden we wel verdiend. Op een slechtweerbericht na was het een superdag, op naar de Stukkenjagers, met onze drie overwinningen achter elkaar moeten zij zich maar bewijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *